Termékek Menü

KÖTÉLVEZETÉS ÉS RÖGZÍTÉS

A fedélzeten futó kötelek vezetése, elrendezése és rögzítése a hajótervezők számára is komoly feladatot jelent.

Melyek a helyes kötélvezetés főbb szempontjai a hajón?

Nem mindegy, hogy milyen iránytöréseket szenved el a kötél, míg eljut a megfelelő rögzítőszerkezetig. Másik fontos szempont, hogy az árbóctól a rögzítő fallstopperig, klemmig vagy a Clamcleat kötélfogóig. vezetett kötelek a hajón való mozgást ne gátolják, ne legyenek balesetveszélyesek. 

A fedélzeten futó kötelek elsősorban a vitorlák felhúzására szolgálnak, de ott vannak még az élállító, valamint reffkötelek is. Amennyiben a hajó használ bőszeles vitorlát (gennaker, spinnaker, code-zero), ezeknek kezelésére szolgáló kötelek csaknem megduplázzák az árbócon és fedélzeten megjelenő kötelek mennyiségét.

További kötélzetet jelent a vitorlaállító kötelek nem csekély mennyisége is. Alapesetben ezek a nagyvitorla és az orrvitorla beállítását végzik. Ami azonban a felhúzóköteleknél igaz, a bőszeles vitorlák használata itt is bőségesen szaporítja a fedélzeti kötélzet mennyiségét.

Mi a kötélrögzítők szerepe?

A köteleket különböző kötélrögzítőkkel stabilizálják a hajón. Többnyire fallstoppereket, klemmeket, vagy Clamcleat kötélfogókat használunk a kötelek rögzítésére. Az orrvitorlát kezelő sottköteleket akár a kötélfogós csörlőn is rögzíthetjük. A kikötőköteleket rögzítésére bikákat használunk. Nagy terhelésű kötelek esetén csörlőket is közbeiktatunk a kötél és a rögzítőszerkezet között. A kötelek szögének és feszességének megfelelő beállítása befolyásolja a hajó teljesítményét és irányíthatóságát.

Ha ön is hajós, vagy éppen most készül a hajózás világába lépni, ne habozzon tovább! Tanuljon meg minél többet a kötelek kezeléséről, kötélvezetésről és rögzítésről, hogy a hajózást hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye. A marina.hu webáruházban fedélzeti elosztó csigák, álló- vagy fekvő terelőcsigák, bikák, fallstopperek, klemmek, valamint kötélfogók széles választékát kínáljuk. Keresse fel webáruházunkat, tanulmányozza át az ebben a kategóriában bemutatott eszközöket!

Kikötőbika Kikötőbika
Két- és négylábú kikötőbikák, kereszt-, fejes-, papucs- és szarvasbika tengervízálló, masszív alumíniumból vagy saválló acélból
Kötélvezetés Kötélvezetés
A kötélvezetéshez, szerelvények rögzítésére a szemek, fülek széles tárháza áll a vitorlázók és hajóépítők rendelkezésére
Fallstopper Fallstopper
20 láb fölött kezd megjelenni a hajókon a fallstopper, melyek feladata az árbóctól a kajüttetőre hátravezetett felhúzó- és állítókötelek gyors és biztonságos rögzítése.
Clamcleat Clamcleat
Az egész világon nincs hajóalkatrész kereskedő, aki ne kínálna Clamcleat kötélfogót. Farkasfognak is hívják, egyszerű szerkezet, de nem tud kimenni a divatból.
Klemm Klemm
A dán Elvström a hatvanas évek elején alkotta meg a rúgós, mozgópofájú kötélfogót, a curry-clam-et. Népszerűsége azóta is töretlen.- elsősorban a jollések körében.
Fedélzeti elosztócsiga Fedélzeti elosztócsiga
A fedélzeti disztibutor vagy elosztó csigák a felhúzókötelek hátravezetésekor iránytörést hoznak létre az árbóctalptól a fallstopperek felé.