Termékek Menü
   

Szakmai cikkek

Fennállásunk közel 30 éve során számos cikkünk jelent meg a szaksajtóban, magazinokban. Ezekből a ma is érvényesek közül válogattunk néhányat.
2017. 12. 18. 12:50:30

A versenyhajóknál használt megoldások lassanként megjelennek a szabadidőhajókon is. Így van ez a battencar rendszerrel, melynek segítségével nem csupán a nagyvitorla felhúzása válik könnyebbé, de hajónk sebessége is növekedhet.

Batten-car

2017. 12. 18. 12:37:02

Az automata kormány alapvető felszerelése a tengeri hajóknak. Egyre több belvízi hajón is találkozunk vele. Legtöbben utólag szerelik fel, így szükség lehet néhány információra a döntéshez. 
Háromféle megoldás jöhet szóba, melyek közül a helyes választást meghatározza hajónk mérete, a kormányzás jellege (rudas vagy körkormányos), végül pedig a pénzügyi lehetőségek.  

Autopilot

2017. 12. 18. 12:17:32

A tengeren már sok éve használják a VHF rádiót, azonban ez is új értelmet kapott a DSC funkció bevezetésével.
Belvizeinken viszont csak az utóbbi években kezdett elterjedni. A VHF rádiók nem csak egyszerűbbé teszik a más hajókkal, versenyrendezőséggel vagy a kikötő-managementtel a kapcsolattartást, de hajónk és annak személyzete is nagyobb biztonságban érezheti magát általa.

VHF radio

2017. 12. 18. 09:02:25

2010 május 15-én a délutáni órákban a Balatonra rég nem látott erősségű szélvihar csapott le. Ami tovább rontotta a helyzetet, nem a megszokott félórás-órás viharról volt szó, hanem napokig fújt a 100 km/órát is gyakorta meghaladó szél, ráadásul temérdek mennyiségű esővel. A balatoni hajóállományban százmilliós károk keletkeztek. Ideje megvonni a tanulságokat.

Egy vihar tanulságai

2017. 12. 18. 08:55:56

Egyre több hajósember tekinti a hajó alapfelszereltségének a navigációs műszereket. A balatoni vitorlázásban is van szerepe a műszereknek, a tengereken a navigáció nélkülözhetetlen kellékei. Kezelésükhöz szükséges megismerkedni a navigációs alapfogalmakkal.

Műszerezés

2017. 12. 18. 07:43:32

Hasznos tudnivalók a hajókötélzetről

Kötél ABC

2017. 12. 17. 18:54:44

A nagyvitorla travellerekről már külön cikkben írtam. Létezik azonban még számos további eszköz vitorláink, árbocunk állítására, kezelésére, gyorsaságunk fokozására. Ezeket kísérlem meg most összefoglalni, szem előtt tartva a technikai újdonságok bemutatását.

Vitorlakezelés 2

2017. 12. 17. 18:51:11

Manapság fantasztikus ütemben szaporodik azon szerencsés sporttársainknak a száma, akik megismerhetik a tengeri vitorlázás szépségeit. Akár a bőséges charter-kínálatok révén, akár a népszerű adriai kupaversenyek alkalmával, de most már szép számmal saját tulajdonú hajókkal is. Ők gyakran találkoznak a tengeri hajókon olyan, főleg a biztonságot szolgáló felszerelésekkel, melyeket balatoni gyakorlatuk alapján nem ismerhetnek. Olykor még a tapasztaltabb tengeri vitorlázók sem tudják minden esetben, hogy mi célt szolgálnak ezek a felszerelések. Nem árt pedig tisztában lenni ezek funkciójával és használatával, mert adódhat olyan helyzet, amikor ezek a „feleslegesnek” hitt eszközök életeket menthetnek meg.

Safety on sea

2017. 12. 17. 18:36:28

A balatoni hajókon már kb. 28 láb hossztól megjelennek a körkormány szerkezetek. Sokan meglévő hajójuk rudas kormányát alakítják át ilyenre. Nem árt tisztában lenni néhány alapismerettel, mielőtt rászánjuk magunkat az átalakításra

Steering

2017. 12. 17. 18:28:30

Nem egyszerű e téma taglalásánál megtalálni a megfelelő kezdőpontot: honnan is induljunk el a traveller ismertetésénél, hiszen rengeteg változata, minőségi kategóriája létezik az egyszerű, túraszintű megoldásoktól a profi verseny felszerelésekig. Legalább annyi, ahány alkalmazási cél és felhasználói igény megfogalmazódik a különböző felkészültségű és szándékú vitorlázó részéről. Mindenesetre e lap hasábjain talán nem kell annál a gyakran elhangzó laikus megközelítésnél kezdeni, hogy a traveller állíthatósága azért van, hogy félre lehessen tolni a kajütlejárat útjából.

Traveller