Termékek Menü
   

Alba

Az alba a vitorláshajók nélkülözhetetlen felszerelése a legkisebbtől a legnagyobb hajókig. Feladata, hogy hátszelezéskor a nagyvitorla boom-jára lefelé ható erőt gyakoroljon, amikor a kiengedett nagyvitorla schot ezt a funkciót már nem képes ellátni. Ezzel elejét vesszük a boom "hintázásának", ami végsősoron a hajó kiszámíthatatlan dülöngéléséhez, kritikus esetben boruláshoz vezet.
Sokan úgy gondolják, ez csak versenyhajókra való. Kétségkívül, versenyhajókon az előbb leírtakhoz képest megnövekszik a jelentősége, mivel a vitorla formázásába, ezáltal a sebesség növelésében is van szerepe és nem is csupán bő szelekben. E hiedelmek ellenére állítjuk, hogy a biztonságos vitorlázás alapvető szerkezetéről van szó.
Az alba lehet:
- kötélből és csigapárból álló
- teleszkópos kialakítású csőből álló, melyben acél vagy gázrugó egy lengéscsillapító szerepet is ellát, illetve kiváltja a dirk szerepét. Ez utóbbikon is a cső mellett vagy azon belül többszörös csigaáttételen futó kötél közvetíti a lefelé ható erőt, ami a gáz vagy acélrugó ellenében hat.