Termékek Menü
   

Szennyvízkezelés

A balatoni hajók szennyvízkezelésének ügye az utóbbi időben középpontba került. Mind a Balaton vízminőségéért aggódó hajósok, mind pedig a hatóságok vonalán. A hajóállomány mintegy 40%-a van felszerelve pumpás WC-vel, a szennyvíztartállyal is rendelkező hajók száma viszont elenyésző. Sokan készek megoldani ezt a problémát a tartály utólagos beszerelésével, azonban a kikötők erősen le vannak maradva; nincsenek a tartály kiszívására alkalmas berendezések, így annak tartalmától nem könnyű megszabadulni.
Köztes megoldást jelent, ha a tartály megvan, akkor kikötőben ezt használjuk. Aztán a nyílt vízen - jobb megoldás híján - kiüríthetjük, bár ez is szabályba ütköző cselekmény. Ameddig azonban az illetékes hatóságok nem lépnek fel erélyesebben a kikötők felé és nem kényszerítik őket a szippantó berendezés üzembehelyezésére, addig ez az áldatlan állapot fentmarad.
Mit tehetünk tehát? A tartály beszerelését mindenképpen meg kell oldani, ez a kikötői békés együttélés alapvető záloga. Az átépítés során szereljünk be egy elvezető csövet a fedélzet felé, előbb utóbb csak szükség lesz erre is. A fedélzetre be kell építeni egy erre a célra gyártott szerelvényt, amelyhez csatlakoztatható lesz a későbbiekben a szippantóberendezés csövének csatlakozója. Addig is meg kell oldani a tartály gravitációs ürítését. Egyszerűbb esetben ehhez nem kell új nyílást fúrni a hajótesten, általában felhasználható a WC meglévő kivezetőszelepe. Hallottunk már olyan tervet a hatóság részéről, hogy a kivezető szelepet majd szándékoznak leplombálni - ahogy ez pld. a Bodeni-tavon is szokás. Ezt tegyék meg akkor, ha lesz elegendő szippantó a balatoni kikötőkben!
Tehát tartsuk szem előtt: elsősorban a kikötőn belüli vízminőséget védjük, addig pedig sajnos a kaka továbbra is a Balatonban landol.